Se alla

Inför färdtjänstpremie – skrota Telepass

Tisdag 21 januari 2025

Färdtjänstpremie – för valfrihet och stabilitet

Läs också i HD

Så hände det igen, för vilken gång i ordningen vet jag inte, har tappat räkningen. Telepass kommer inte den tiden som är bokad och när man ringer dem får man alltid samma besked:
”Vi har rätt att vara 20 minuter för tidiga, 20 minuter för sena och utöver det kan allt hända. Vi har ingen bil till er.”

Vid första anblick kan det kanske tyckas vara rimligt, men om vilken person som helst hade haft den inställningen till vilken tid de började sitt jobb, hade nog diskussionen varit en annan.

Vi pratar inte om enstaka resor, utan om fasta resor, återkommande samma tid varje dag. Till och från Daglig verksamhet. Dessutom handlar det om en person med svår autism och utvecklingsstörning, som inte förstår varför rutinen bryts och har ett självskadebeteende som gör att han slår sig själv till hjärnskakning. Detta sker varje gång Telepass inte kommer i tid, alltså i genomsnitt två gånger i veckan. Vid flera tillfällen har vi kört sonen till Daglig verksamhet – man kan ju undra om Telepass fakturerat kommunen för de gångerna?

Sedan Telepass tog över färdtjänsten har priset för den enskilde personen gått upp med över 200 kr/mån och kvaliteten har sänkts med det dubbla. Vi har lämnat tre klagomål till Telepass och två till kommunen –att det inte är fler är för att vi inte orkar skriva/ringa/bråka varje gång taxin är försenad.

Förutom att bilen inte kommer i tid så upptäckte vi att man inte får avboka sina fasta resor om tiderna som ska avbokas är mer än två veckor framåt i tiden. Det går att BOKA, men inte AVBOKA. Får ni ihop den ekvationen?

Hur som haver är ännu en dag förstörd för sonen – och oss – för vem vill se någon slå sönder sig för att taxin inte kommer?

Jag har ett förslag:

Eftersom kommunen är så glad för valfrihet (obs, skrivet med djup ironi med syftning på assistansen och borttagandet av att få hjälpmedel utan att betala kalaset själv), hur vore det om de personer som har färdtjänstkort via kommunen, får en ”färdtjänstpremie” och kan välja vilket bolag de vill anlita för sin fasta resa?

Kostnaden för kommunen blir troligen densamma, skillnaden är kanske att man slipper klagomål gällande dem som har vunnit upphandlingen. Vi är nämligen inte ensamma, vi är många som delar samma frustration och situation.

Det fina i kråksången är att när man frågar socialchefen bedyrar hon att inga klagomål inkommit på Telepass.

Det verkar som att vi lever i skilda världar.