Se alla

Föräldraansvar för placerade barn

Våra Liberala företrädare i Socialnämnden uttalar sig om föräldraansvar för placerade barn

Torsdag 27 april 2023

Nyligen beslutade socialnämnden att föräldrar till placerade barn ska vara med och betala för placeringen. Majoriteten ser en möjlighet att dra in pengar och S vill att pengarna endast ska användas till att stärka kommunala föräldrahem, trots att kommunen oftast inte placerar barn i egen kommun. Till skillnad från den styrande majoriteten och S ser Liberalerna en vinst för både föräldrar och barn.

”Att föräldraansvaret ska gälla även vid placeringar anser vi vara självklart, säger Roger Nilsson, Liberalerna. För vår del är det barnet som är det viktiga, inte att dra in pengar till kommunens kassa.”

”Vi argumenterade hårt för att pengarna som varje familj får betalar för sitt barn kulle destineras till barnet och inte bara gå in i ett stort svart hål. Att som förälder veta att man är med och hjälper sina egna barn är motiverbart, säger Mikael Stjernquist, Liberalerna.”

Både Mikael Stjernquist och Roger Nilsson ser också att det känslomässigt finns ett värde för både föräldrar och barn.

”Att veta att ens föräldrar faktiskt försökte göra skillnad, även om de inte klarade av föräldraskapet, kan göra att barnet inte känner sig övergivet i förlängningen, anser de båda ledamöterna för Liberalerna i socialnämnden. Vi får aldrig underskatta hur viktig en sådan enkel sak kan vara för barnen och vi vill dessa barns bästa i alla lägen.”

Däremot ser de en oro att det kan bli en skuldfälla om inte det tydligt framgår av kommande beslut i fullmäktige att betalningsansvaret utgår från betalningsförmåga.

”Dessa familjer har ett tufft utgångsläge, vi vill inte skapa en skuldfälla som gör det ännu värre för dem, säger Mikael Stjernquist.”