Se alla

Magnus Wiberg

Ersättare i Bygg- och miljönämnden

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Ersättare i kommunfullmäktige

Därför är jag liberal

För min del är min principiellt grundläggande fråga:
Finns individen till för staten eller staten finns till för individerna?
På detta, lägg till en grundvärdering om balans som ska finnas mellan individens ansvar och rättigheter. En tro på individens förmåga att göra rätt val för sitt liv.
Ja då blir liberalismen som L idag representerar det självklara valet.

När vi röstar i ett val så är det förhoppningsvis en blandning av de övergripande frågorna tillsammans med ställningstagande i ett antal detaljfrågor som är avgörande.

Men det var inte de stora principfrågorna som fick mig att för lite drygt ett år sedan för första gången i mitt liv engagera mig i ett politiskt parti. Det var mer de lokala frågorna i Höganäs, olika processer i kommunen fick mig verkligen att fundera hur det egentligen är ställt med demokratin och möjlighet till att påverka i dagens Höganäs (ex. bryggan i Mölle & Huset på Brovägen i Nyhamnsläge).

Jag tyckte helt enkelt att det politiska styret i Höganäs hade fått frispel och körde på helt utan att lyssna eller reflektera. Inte har det blivit bättre under senaste året.

Den vansinniga planen att flytta Kullagymnasiet, vars kostnadsberäkning saknar verklighetsförankring och är dessutom omöjlig att granska. Kommunledningens totala ovilja att redovisa hur man kommit fram till de orimligt låga beloppen för nybyggnationen av gymnasieskolan, samt tillhörande byggprojekt visar på kommunledningens bristande respekt för den demokratiska processen.  I kommunens underlag står det att marken kostar 16 miljoner kronor, men man varken kan eller vill redovisa var skolan ska ligga. Det klassiska ordspråket, ”det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta” känns ovanligt relevant.
Jag vill se att Kommunledningen kommer upp från sina egengrävda skyttegravar och det kan nås en bred överenskommelse.

En annan process som spårat ut är hotellet på hamnplanen i Höganäs. Trots att alla byggbolag utom ett drog sig ur …. Så valde kommunledningen att gå vidare ( Byggbolaget som är kvar kan inte påvisa någon längre referenslista över tidigare genomförda liknande projekt)

Jag undrar hur mycket denna process har kostat kommunen, i direkta utgifter såväl som kostnaden för intern tid?

Nedläggningen av förskolan i Väsby, visar på kommunledningens syn på hur kommunal verksamhet ska bedrivas, centraliserad och utan möjlighet till annan pedagogisk undervisningsform. I värsta gråsossestil. Kommunledningen höll så gott man kunde alla förberedelser inför nedläggningsbeslutet i en så snäv krets som möjligt, munkavel på personalen, de berörda föräldrarna fick ingen information förrän i absolut sista stund. Långt innan beslutet tagits i utbildningsnämnden gjorde kommunen det svårt att välja förskolan i Väsby på kommunens webbplats. Lägg till, ett totalt informationsmörker till den politiska oppositionen.

Sedan är det så att grädde skär sig när man hör KD:s Ebba prata som att partiet står för de små skolorna, speciellt på landsbygden, och de små barngrupperna . Tjena, i Höganäs gör ditt folk precis tvärt om och röstar för stor central enhet med stora barngrupper.

En röst på L i Högansär innebär en röst för att:
Förskolan i Väsby kommer återöppnas.
Inga fler byförskolor ska hotas utan de ska utvecklas.
Etablering av nya små enheter i byarna ska finnas i fokus i takt med byarnas utveckling.
Inom den kommunala barnomsorgen ska finnas en möjlighet för föräldrarna att välja mellan olika pedagogik.
Vikten av mindre enheter och små barngrupper ska hela tiden beaktas.

Jag har alltid haft ett stort intresse för omvärlds- och utrikespolitik. Jag blir förvånad över en del politiska profilers och vissa politiska partiers uppvaknande i samband med Rysslands storskaliga andra invasionsvåg av Ukraina. Många har inte velat se Putinstyrets imperialistiska aggressiva Ryssland. Nu ser vi dess sanna ansikte.

Till årets val hoppas jag det blir starkt fokus på energipolitiken. Vi ska värna om en energiförsörjning baserad på en mix av olika produktionskällor. Energipolitiken ska baseras på fakta och långsiktighet, samtidigt som den demokratiska processen som ger invånare möjlighet att påverka ska bevaras.

Jag hoppas väljarkåren inser de långsiktiga effekterna av olika politiska beslut, direkta eller indirekta.

Jag vill poängtera att L, långt före min tid, inte var med på energiöverenskommelsen 2016. En överenskommelse som i praktiken ligger till grund för nedstängningen av reaktorerna i Ringhals och Oskarshamn. Det krävs en oberoende genomlysning av det tekniska och kommersiella möjligheterna för en återstart av någon av dessa reaktorer.

Vindkraften är viktig. Jag var under många år medlem i den lokala vindsnurran ”Kullavind” i Skättekärr. Jag tycker vindkraft är bra, men den ska installeras rätt och beaktas utifrån dess realistiska förmåga. Tyvärr har vissa politikers argument som ”det blåser alltid någonstans i Sverige” fått stå oemotsagda. Det kanske alltid blåser lite någonstans i Sverige, men det är helt irrelevant om den energi som vindkraften producerar inte kan täcka de mest basala behoven.

Sverige ska fortsatt stärka spetsforskningen och industrialisera dessa forskningsresultat. Detta omfattar fusionsenergin (genom fortsatt engagemang i försöksanläggningen ITER/Frankrike), vindkraft, solceller, värmekraftverk, batterier/vätgas samt framställning av miljödiesel och etanol.
Det ska föras en näringspolitik som säkerställer våra nationella och europeiska kritiska intressen.
Det är inte acceptabelt att kinesisk statsfinansierad solcellsindustri ges möjlighet att slå ut enskilda europiska solcellsproducerade företag. Om det behövs ska europeisk industri skyddas med tullar för att säkerställa konkurrens på lika villkor. Jag ser fram emot och vill forcera en certifiering av de sk. Konfliktmineralerna som används vid tillverkning av solceller och batterier.
Det är inte OK att betydande delar av de svenska vindkraftparkerna har kinesiskt ägande.

Vem är jag? Man, född 1966, pappa till en kille på 15 år, som bor hos mig varannan vecka.
Jag har en civilingenjörsexamen inom elektroteknik från Chalmers. Har sedan dess jobbat på Uppsala universitet, Teracom AB (Stockholm/Malmö), Exir AB (Hörby), Protelevison (Danmark) och nu åter på Teracom AB I Malmö.
Värnplikt fullgjorde jag vid artilleriet/Armens tekniska skola, anser f.ö det var ett stort misstag att avskaffa den allmänna värnplikten. Tyvärr var L delaktiga i detta beslut. Tycker den snarast ska återinföras och då som värnplikt/samhällstjänst för alla i 18/20 års åldern.

Jag är uppväxt i Ängelholm/Arild och efter gymnasiet i Helsingborg har jag flyttat runt en del. Tycker mig känna till Kullabygden ganska väl efter 19 år med hus i Skäret och bor sedan ett par år i Lerhamn.
Jag har visst idrottsintresse, främst Rögle. Intresset för fotbollen försvann för ett antal år sedan och tycker det är illa att fotbolls-VM denna gång ska spelas i ett land som mutat till sig mästerskapen och har en regim som kränker grundläggande mänskliga rättigheter. Vägrar titta på eländet.
För egen del blir det en del MTB (nyss hemkommen från Cykelvasan 2022), löpning (Höganäs 21 km ytterligare en gång vore kul), dopp i havet året runt (utan bastu) och vandring (Kebnekaise/Giebmegáisi och hela Caminon finns på listan).

Kontaktuppgifter

...